Żywność wolna od GMO
Zachowania konsumenckie w przypadku produktów spożywczych zmieniają się nieustannie. Aspekty takie jak pochodzenie, ekologia czy zrównoważony rozwój produktów zyskują coraz większe znaczenie przy podejmowaniu decyzji przez kupujących. Efektem tego jest wzrost zainteresowania produktami BIO. Już 5% wszystkich produktów spożywczych w Niemczech posiada certyfikaty BIO, odpowiadając przychodowi wynoszącemu ponad 10 miliardów.
AVO jako pierwsze przedsiębiorstwo z branży przypraw we VLOG
Od 2009 r. umożliwia się producentom żywności dobrowolne znakowanie swoich produktów jako „wolnych od GMO”. Produkty te muszą być jednak produkowane bez użycia składników genetycznie zmodyfikowanych. Warunki znakowania są dokładnie określone rozporządzeniami UE (EGGenTDurchfG).
W 2009 r. administrowanie i wyznaczanie standardów kontroli non GMO powierzono Niemieckiemu Stowarzyszeniu Żywności bez Inżynierii Genetycznej (VLOG), a w 2015 r. AVO jako pierwsze niemieckie przedsiębiorstwo w branży przypraw dołączyło do VLOG.
„Certyfikat bez GMO” – także dla branży mięsnej
Początkowo certyfikacja „non GMO” dotyczyła prawie wyłącznie sektora mleczarskiego. Jednak rosnące zainteresowanie konsumentów produktami wolnymi od GMO doprowadziło do jej rozszerzenia: oprócz produktów mleczarskich coraz częściej certyfikowane są produkty mięsne i wędliniarskie.
Przyprawy AVO zgodne z VLOG
Rocznie symbolem „non GMO” oznacza się ok. 9000 różnych produktów, pochodzących od 700 członków stowarzyszenia. W AVO już od lat zapewniamy naszym klientom z szeroko rozumianej branży spożywczej fachowe wsparcie w tworzeniu indywidualnych mieszanek przyprawowych, dodatków funkcjonalnych, marynat i sosów zgodnych z VLOG.