AVO Marynata funkcjonalna
Jest to skoncentrowana marynata w formie emulsji wodno-tłuszczowej o kremowej konsystencji do stosowania w postaci czystej, a także jako dodatek do solanek nastrzykowych. Cechuje się lekko kwaskowym smakiem z nutą bulionu. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości znajduje wiele zastosowań:
Podnosi smakowitość produktów
Dodatek preparatu wnosi pełny smak i wzmacnia ogólną smakowitość produktu oraz działa jak „mimetyk tłuszczu” – dzięki temu idealnie nadaje się do produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, np. parówek.
Zwiększa wydajność
Produkty o niskiej zawartości tłuszczu nastrzyknięte marynatą nabierają bardziej szlachetnych cech, nie tylko poprzez poprawienie ich smakowitości, ale również soczystości. W wyrobach o wyższej zawartości tłuszczu (np. boczek pieczony), nabiera on korzystniejszych cech organoleptycznych, a produkty nie wymagają długiej obróbki cieplnej w celu osiągnięcia pożądanej kruchej i zarazem soczystej tekstury.
Zwiększa wydajność
Dodatek marynaty zapobiega utracie wody podczas obróbki termicznej, ponieważ woda wprowadzona z solanką jest w postaci usieciowionej.
Przedłuża trwałość produktów gotowych
Marynata funkcjonalna przedłuża także trwałość produktów gotowych. Dzieje się tak poprzez użycie specjalnego składnika wytworzonego w procesie naturalnej fermentacji. Polega ona na zastosowaniu odpowiednich kultur bakterii i przypraw o wysokiej zawartości węglowodanów.
Idealny do produktów bez E
Ze względu na skład oraz swoje właściwości funkcjonalne preparat jest wprost stworzony do wyrobów Clean Label. Mimo, iż wpływa na trwałość produktów, to nie zawiera wymagających deklaracji ekstraktu z rozmarynu czy ekstraktu z papryki.
Marynata z solanką tworzy stabilną emulsję
Uniwersalne zastosowanie. Nasz preparat ze względu na swój wyjątkowy skład i możliwości stanowi uniwersalny dodatek do różnych wyrobów jak i wszystkich rodzajów mięsa: drobiu, wołowiny i wieprzowiny.
Z technologicznego punktu widzenia doskonale rozmasowuje się w mięśniu
Dzięki temu marynata doskonale integruje się z mięśniem, zapewniając równomierne przyprawienie oraz optymalną teksturę wyrobów.