AVO

ROSMAVOX 20

ROSMAVOX 20 to funkcjonalny ekstrakt z rozmarynu zawierający 20% kwasu karnozowego.

Preparat jest uniwersalny w zastosowaniu:

  • hamuje proces jełczenia środków spożywczych zawierających tłuszcz,
  • przedłuża świeżość i trwałość produktów żywnościowych,
  • zapewnia optymalną ochronę aromatu.

ROSMAVOX 20 otrzymuje się w procesie ekstrakcji liści rozmarynu lekarskiego - Rosmarinus officinalis L. Surowiec do produkcji ekstraktu pochodzi z upraw kontrolowanych, gdzie cały proces uprawy podlega standaryzacji, dzięki czemu możliwe jest pozyskanie surowca roślinnego o najwyższych parametrach jakościowych gwarantujących wysoką skuteczność preparatu. Siła działania przeciwutleniającego ekstraktu wielokrotnie przewyższa skuteczność syntetycznych przeciwutleniaczy.

Dodanie preparatu ROSMAVOX 20 hamuje zmiany oksydacyjne tłuszczu mające negatywny wpływ na właściwości sensoryczne produktu – szczególnie w przypadku produktów pakowanych, gdzie stabilna jakość pożądana jest przez dłuższy okres przechowywania. Dotyczy to w szczególności kiełbas parzonych, pasztetów, kiełbas surowych, surowych szynek, konserw, wędzonek parzonych i wyrobów przechowywanych w warunkach zamrażalniczych. ROSMAVOX 20 nie tylko zapobiega niekorzystnym zmianom właściwości sensorycznych ale również, dzięki poprawie stabilności wybarwienia, wpływa na zwiększenie atrakcyjności konsumenckiej produktu.

Duża zawartość kwasu karnozowego gwarantuje wysoką skuteczność działania przeciwutleniającego ekstraktu już przy bardzo niskim dozowaniu, wynoszącym 0,1 g – 0,3 g na 1 kg masy (100 mg – 300 mg na 1 kg masy)