AVO

PERŁY ŚWIEŻOŚCI

PERŁY ŚWIEŻOŚCI to sposób na maksymalne wydłużenie okresu świeżości i trwałości wyrobów parzonych, to gotowe rozwiązanie problemu: jak przedłużyć trwałość wyrobów, zachowując barwę i aromat z dnia produkcji.

Pomimo niewątpliwych zalet jakimi charakteryzują się kwasy spożywcze, ich zastosowanie w przetwórstwie mięsnym jest niewielkie. Problem ich niekorzystnego wpływu na stabilność emulsji mięsno-tłuszczowej udało się rozwiązać technologom oraz naukowcom pracującym w Dziale Rozwoju Produktu AVO-Werke. Dzięki innowacyjnej (opatentowanej w 1985 roku) technologii zastosowanej przez firmę AVO, możliwe jest z jednej strony osiągnięcie wysokiego stopnia otoczkowania kryształków kwasu cytrynowego, a z drugiej strony uzyskanie pełnej kontroli nad momentem jego uwolnienia do farszu mięsnego.

PERŁY ŚWIEŻOŚCI składają się z kryształków kwasu cytrynowego w otoczkach z utwardzonego tłuszczu roślinnego.

  • Substancją czynną w PERŁACH ŚWIEŻOŚCI jest kwas spożywczy otoczkowany utwardzonym tłuszczem roślinnym na poziomie 99%.
  • Otoczkowane kryształki kwasu cytrynowego można dodać już na samym początku procesu kutrowania, bez obawy, że ulegną one uszkodzeniu mechanicznemu lub rozpuszczeniu pod wpływem wilgoci. Dzieje się tak za sprawą bardzo dużej wytrzymałości mechanicznej jaka cechuje PERŁY ŚWIEŻOŚCI. Wartość pH surowego farszu pozostaje początkowo stała i nie następuje niepożądane działanie kwasu powodujące trudności w tworzeniu stabilnej emulsji mięsno-wodno-tłuszczowej.
  • Dopiero podczas procesu parzenia następuje stopienie otoczki tłuszczowej i uwolnienie kwasu cytrynowego. Temperatura topnienia otoczki wynosi 58°C. Uwolniony kwas powoduje obniżenie wzrastającej podczas procesu parzenia wartości pH do poziomu poniżej 6.0. Dodanie kwasu cytrynowego pozwala nie tylko na wydłużenie standardowego terminu przydatności do spożycia gotowego wyrobu, ale ma również pozytywny wpływ na jego stabilne i trwałe wybarwienie.

Do dnia dzisiejszego nie udało się żadnej z firm branży spożywczej opracować technologii porównywalnie szczelnego otoczkowania kwasów spożywczych.

Grono producentów stosujących środki wiążące z dodatkiem PEREŁ ŚWIEŻOŚCI, które pozwalają kontrolować i przedłużać świeżość wyrobów gotowych, szybko się powiększa. Mając na uwadze fakt, że jakość sensoryczna wyrobu jest najważniejszym czynnikiem decydującym o ponownym wyborze danego produktu przez konsumenta z pewnością warto skorzystać z rozwiązań proponowanych w tym zakresie przez firmę AVO.

Dostępne w ofercie preparaty wspomagające kutrownie z dodatkiem PEREŁ ŚWIEŻOŚCI:

  • środek wiążący C 5 Profi (na bazie cytrynianów)
  • środek wiążący P 5 Profi (na bazie fosforanów)