AVO

Mielenie na zimno w technologii FRIOFRESH

Proces mielenia przypraw jest najczęstszą metodą obróbki tego surowca. Wzrost temperatury podczas mielenia jest z reguły przyczyną utraty cennych olejków eterycznych, których zawartość decyduje o wartości oraz jakości przyprawy.

Dlatego delikatna obróbka przypraw pozwalająca na zachowanie pełnych aromatów surowca jest absolutną koniecznością.

Optymalizację procesu mielenia i rozdrabniania przypraw umożliwiło wprowadzenie technologii FRIOFRESH – mielenia na zimno. Zastosowanie ciekłego azotu jako czynnika chłodzącego w procesie mielenia ogranicza do koniecznego minimum utratę uwalnianych w trakcie obróbki olejków eterycznych oraz składników decydujących o jakości surowca.

Zastosowanie takiej technologii optymalizuje proces mielenia, zwiększa jego wydajność, a zapobiegając utracie wartościowych składników sprawia, że uzyskuje się produkt, który spełnia oczekiwania jakościowe nawet najbardziej wymagających klientów.