AVO

Historia firmy

Nazwa firmy AVO utworzona została od pierwszych liter imienia i nazwiska jej założyciela Augusta Vodegela oraz nazwy siedziby – Osnabrück.

August Vodegel miał wyjątkowy talent do tworzenia mieszanek przyprawowych, nie brakowało mu również talentu do robienia dobrych interesów. Tworzone przez siebie mieszanki przyprawowe i środki peklujące wykorzystywał początkowo we własnym, rodzinnym zakładzie przetwórczym, gdy okazało się jednak, że jego produkty zyskały wysokie uznanie wśród kolegów rzeźników, zwiększył produkcję i zaczął zaopatrywać okolicznych wytwórców, a także firmy handlowe.

Pod nazwą AVO firma działa od 1921, kiedy to rodzinna wytwórnia przekształciła się w firmę August Vodegel Osnabrück. W krótkim czasie logo AVO stało się rozpoznawalne przez większość podmiotów działających na rynku przetwórstwa mięsnego w Niemczech.

Po śmierci Augusta Vodegela na czele zarządu stanął jego wspólnik August Beisse, któremu, mimo niesprzyjających w tamtych czasach warunków gospodarczych, udało się obrać drogę prowadzącą firmę do sukcesów. Dzięki konsekwentnie realizowanej strategii wzrostu i rozwoju firma AVO-Werke stała się wiodącym producentem przypraw w Europie, a na przestrzeni ostatnich 10 lat zdobyła pozycję lidera rynku w swojej branży.

Do dnia dzisiejszego AVO pozostaje w 100% własnością rodzinną i zarządzana jest tradycyjnymi metodami. Mimo zastosowania najnowocześniejszych maszyn, linii technologicznych i zaawansowanych rozwiązań informatycznych w AVO wciąż najważniejszy jest człowiek, jego wiedza, fachowość i doświadczenie - taka przeszłość zobowiązuje.

W Polsce firma AVO-Werke August Beisse jest obecna od 1997 roku.

Działając na krajowym rynku staramy się wybrać to co najlepsze z tradycji firmy macierzystej i dostosować do polskich warunków i przyzwyczajeń.

AVO-Werke w Niemczech posiada kilka tysięcy własnych receptur na preparaty do produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Chętnie korzystamy z tych bogatych zasobów, jednak musimy pamiętać o tym, że jesteśmy narodem przyzwyczajonym do tradycyjnych polskich smaków. Nazwa pasztetowa czy wątrobianka, kiełbasa wiejska czy szynka tradycyjna mają w Polsce jednoznaczne skojarzenia. Dlatego każda obca receptura musi być dostosowana do oczekiwań i upodobań polskiego konsumenta.

Pracuje nad tym zespół polskich technologów, których doświadczenie i wiedza fachowa pozwala na rozwijanie produktów przeznaczonych na polski rynek, kreowanie ciekawych smaków i stałe podnoszenie poziomu jakości proponowanych wyrobów.

Dzięki latom doświadczeń wiemy jak skutecznie połączyć najlepsze składniki w produkt idealny. Mieszanki przyprawowe AVO to wyjątkowe, mistrzowskie kompozycje, stanowiące połączenie tradycyjnego polskiego smaku z niemiecką precyzją i innowacyjnością.